Een paar maanden geleden belde een Praktijk Ondersteuner Huisarts (POH) met de vraag of ik contact wilde opnemen met een mantelzorger die ‘best wel veel’ zorgt voor haar moeder, die hulpbehoevend is.
Zo gezegd, zo gedaan. Ik bel Hanna Gras* direct op: ‘Goedemorgen, mevrouw Gras, ik bel u op verzoek van de POH, komt het gelegen?’’. ‘Ja hoor, maar over 5 minuten moet ik naar mijn moeder’. Ik vraag haar of zij weet waarom de POH mij gevraagd heeft om haar terug te bellen. ‘ Nou… ik denk dat het is omdat mijn moeder niet veel meer zelf kan. Misschien kunnen jullie helpen? Ik moet wel nu ophangen trouwens want ik moet naar mijn moeder…’ Ik krijg het nog net voor elkaar om voor de week erop een afspraak te maken om bij haar langs te gaan om de situatie verder te bespreken.
We zijn een week verder en zitten aan de koffie. Hanna, 38 jaar vertelt dat haar moeder eigenlijk niet te lang alleen thuis kan zijn, wegens lichamelijke beperkingen. Daardoor is ze er eigenlijk iedere dag. Nu begint het toch wel lastig te worden met werk, maar ook met haar eigen gezin: ze heeft twee kinderen die ook aandacht nodig hebben. Als ze bij haar moeder is, doet ze de was, de afwas, even stofzuigen, maar ook het ontbijtje en de lunch klaarmaken. ‘Als ze alleen thuis is, eet ze niet’.
Bij mij gaat er een belletje rinkelen, naar aanleiding van haar verhaal. ‘Wij werken samen met een aantal respijtvrijwilligers, die bij mensen thuis komen, om de mantelzorger te ontlasten’, zou dat misschien helpend kunnen zijn en wat verlichting voor jou kunnen betekenen? Deze vrijwilligster zou bijvoorbeeld een middag per week bij jouw moeder kunnen komen, om samen de boterham te eten en een praatje te maken’. Hanna kijkt op en geeft aan dat dat een heel fijne oplossing zou kunnen zijn: Dan kan ik in ieder geval echt een middag weer thuis zijn bij mijn kinderen, zonder me zorgen te maken over mijn moeder.
Inmiddels komt de respijtvrijwilliger al drie maanden iedere woensdag bij de moeder van mevrouw Gras thuis. Ze hebben een leuke klik, eten samen de boterham en doen vaak een spelletje. En Hanna Gras is opgelucht, een middag per week niet naar haar moeder, geeft haar meer lucht en ruimte voor haarzelf. ‘ Deze lieve respijtvrijwilliger is van onschatbare waarde’.
Heeft u vragen over respijtvrijwilligerswerk of over mantelzorg in het algemeen? Neem gerust contact op met mantelzorgconsulenten Ellen Lammersen of Karin van Aalst via telefoonnummer 0575-561988 of via de email: mantelzorg@welzijnbrummen.nl
Comments